Bijna dagelijks worden er bij ons verschillende operaties en gebitsbehandelingen uitgevoerd. Wij begrijpen dat zo’n dag altijd spannend is voor de eigenaar, u laat uw huisdier achter terwijl u weet dat zij in slaap worden gebracht. Om u gerust te stellen staat hier een korte uitleg hoe deze dag eruitziet.
De operaties en gebitsbehandelingen gebeuren bijna altijd in de ochtend zoodat uw huisdier niet zo lang nuchter hoeft te zijn. In de middag kan uw huisdier dan weer lekker mee naar huis. Als eigenaar mag u altijd bij het lichamelijk onderzoek en bij de eerste injectie blijven. Deze eerste injectie wordt gegeven in de bilspier of via een intraveneus katheter in de voorpoot. Uw huisdier kan dan rustig bij u in slaap vallen.
Wanneer hij/zij voldoende slaapt nemen wij uw huisdier over en brengen wij hem of haar naar de voorbereidingsruimte. Hier wordt als dat nog niet gedaan is, een intraveneus katheter in de voorpoot geplaatst, waarbij de medicatie en het infuus toegediend kan worden. Ook krijgt uw huisdier altijd een beademingsbuis, dit is een buisje dat via de keel in de luchtpijp geplaatst wordt. Als laatste worden de ogen gedruppeld tegen uitdroging en wordt indien nodig het operatiegebied geschoren en gewassen.
Belangrijk om te weten dat al onze patiënten aan de zuurstof en hart-long bewaking liggen. Zo kunnen wij uw huisdier tijdens een operatie of gebitsbehandeling goed monitoren. Na de operatie of gebitsbehandeling blijven zij nog 10 minuten aan de bewaking liggen, zodat wij zeker weten dat de ademhaling en hartslag stabiel blijft. Na deze 10 minuten wordt u huisdier overgeplaatst naar de opname, waar zij rustig onder begeleiding wakker worden.
Op het moment dat uw huisdier in de opname ligt, wordt u indien gewenst gebeld over de operatie, hoe het is gegaan en of er bijzonderheden waren. Soms kunnen wij op dat moment ook al een tijd met u afspreken waarop u uw huisdier kunt ophalen. Mocht uw huisdier nog diep in slaap zijn, dan bellen wij op een later moment u hierover terug.
In de opname ligt uw huisdier lekker verwarmd onder een warmtelamp en op en warmtematras. Bij de allerkleinste patiënten leggen wij hier ook nog warme kruiken bij. Deze warmtebronnen zijn in de meeste gevallen nodig zolang uw huisdier slaapt; door de narcose kunnen zij vaak de temperatuur niet zelf regelen. De temperatuur van uw huisdier en de omgeving wordt ieder halfuur gecontroleerd en bijgesteld indien nodig. Naast de temperatuur wordt uw huisdier ieder halfuur volledig gecontroleerd, u kunt hierbij denken aan de ademhaling, hartslag, slijmvliezen en de algemene indruk.
Wanneer uw huisdier wakker is en de temperatuur blijft stabiel, wordt u gebeld dat uw huisdier opgehaald kan worden. Wanneer u uw huisdier komt ophalen, krijgt u van onze paraveterinairen nog uitleg over de verzorging thuis na een operatie of behandeling.
Mocht uw huisdier geopereerd zijn, dan zien wij uw huisdier na 10 tot 14 dagen terug voor een controle van de operatiewond en het verwijderen van de hechtingen.
Heeft u nog vragen over een operatie of gebitsbehandeling? Wij staan u graag te woord!