Helaas is onze locatie in Asten gesloten, wij helpen u graag op onze locatie in Someren.

  • De aanschaf
  • Puppy checklist
  • Chippen
  • Ontworming
  • Vlooien en tekenpreventie

De aanschaf

Indien u overweegt een hond te kopen, is het verstandig om na te denken wat voor hond er bij u en uw gezinssituatie past. U kunt daarnaast overwegen of een volwassen hond of een pup beter geschikt is in uw gezinssituatie. Indien u eruit bent of een pup of volwassen hond het beste bij u past, dan kunt u op zoek naar uw nieuwe gezinslid. Denk eraan dat een hond oud kan worden en neem dit mee in uw overweging.

Wilt u graag een asieldier een nieuwe kans geven, een rashond aanschaffen, een hond uit een gelegenheidsnestje of toch liever een kruising?

Indien u de keuze heeft gemaakt om een pup aan te schaffen, dan zijn er verschillende punten waar u op kunt letten als u naar de pup(s) gaat kijken. Een gezonde pup heeft schone oren en een heldere en schone neus en ogen. De vacht behoort schoon en glanzend te zijn, daarnaast horen er geen vlooien(poepjes) aanwezig te zijn. De achterhand hoort schoon te zijn. Pups met een bolle buik, die daarnaast mager zijn, kunnen last hebben van een worminfectie.

Puppy checklist

  • Hoeveel nestjes zijn er aanwezig bij de fokker?
  • Is de moederhond aanwezig en hoe gaat ze om met haar pups?
  • Wordt het nestje groot gebracht in huis?
  • Is de leefomgeving van de pups schoon?
  • Hoe reageren de pups op bezoek?
  • Hoe reageren de pups op (onverwachtste) geluiden?
  • Zijn de pups al gechipt en geregistreerd op de naam van de fokker?
  • Zijn de pups gevaccineerd?
  • Zijn de pups afkomstig uit Nederland?
  • Zijn de ouderdieren gescreend op erfelijke afwijkingen en mag u hiervan de officiële documenten van inzien?
  • Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij u ook vragen?
  • Mag u komen kijken naar het nest en vragen stellen?
  • Kunt u meerdere keren komen kijken of moet u direct beslissen het hondje te kopen?
  • Is er een duidelijk koopcontract?

Wij adviseren u om bij twijfel de aankoop niet te doen.

Chippen

Indien uw huisdier ooit wegloopt, is het fijn als hij of zij is gechipt. Het is verplicht om pups te laten chippen, bij katten is dit nog niet wettelijk verplicht, maar zeker aan te raden! Helaas komt het vaak voor dat weggelopen dieren hun baasje niet meer terug kunnen vinden.

Soms is uw huisdier wel gechipt, maar zijn de gegevens verouderd. Zorg er daarom altijd voor dat de chipgegevens up to date zijn.

Bij het chippen wordt er een microchip aangebracht onder de huid, die ongeveer zo groot is als een rijstkorrel. De chip kan met een chipreader worden uitgelezen door zowel dierenartsen, dierenasiels en medewerkers van bijvoorbeeld de dierenambulance.

Is uw chip goed geregistreerd?

Controleer regelmatig of de gegevens die gekoppeld zijn aan het chipnummer van uw dier nog up to date zijn. Dit is mogelijk via www.chipnummer.nl. Twijfelt u over de registratie, dan kunt u dit altijd laten controleren door onze paraveterinairen.

Ontworming

Het is niet altijd zichtbaar als uw hond een worminfectie heeft. Er zijn wormen die kunnen worden overgedragen op mensen. Dit geeft met name een besmettingsrisico voor kinderen, die hierdoor gezondheidsklachten kunnen ontwikkelen. Het is dan ook erg belangrijk om uw hond regelmatig te ontwormen, voor de gezondheid van uw huisdier en de mensen in uw omgeving.

Volgens de ESCCAP richtlijnen is het advies om standaard vier keer per jaar te ontwormen. Indien u in de ontlasting wormen aantreft na het ontwormen, is het belangrijk om de ontworming na twee weken te herhalen. Pups moeten echter vaker worden ontwormd.

Het ontwormingsschema 

  2 weken  4 weken  6 weken 8
weken
3 maanden 4 maanden 5 maanden 6 maanden ieder jaar
Pups ✔ 4x
Volwassen hond                 ✔ 4x

Vlooien en tekenpreventie

Iedere hond kan vlooien krijgen. Wij raden aan om een antivlooienmiddel te gebruiken, ook als uw huisdier geen vlooien heeft, om te voorkomen dat uw dier deze wel zal krijgen. Indien uw huisdier last heeft van vlooien, is het ook belangrijk om hem te ontwormen. Vlooien kunnen namelijk de lintworm overbrengen.

Uw hond kan vlooien krijgen door in contact te komen met een dier wat besmet is met vlooien. Daarnaast kunnen er eitjes in de omgeving aanwezig zijn, die wel een jaar in uw huis kunnen overleven.

Symptomen:

Uw huisdier krabt, likt en bijt vaak. Soms kunt u levende vlooien aantreffen in de vacht van uw hond. Daarnaast ziet u zwarte puntjes in de vacht, dit zijn de uitwerpselen van de vlooien. U kunt de vlooienuitwerpselen vinden in de vacht door gebruik te maken van een vlooienkam. Heeft u met het vlooienkammetje de uitwerpselen uit de vacht gehaald en verkleuren ze op een nat stukje keukenpapier rood-bruin, dan zijn het inderdaad vlooienpoepjes.

Bestrijding:

Behandel uw huisdier met regelmaat tegen vlooien. Ook in de winter is het belangrijk om uw huisdier te beschermen tegen vlooien. Vraag ons advies voor een passend vlooienmiddel voor uw hond, er zijn verschillende manieren om goede vlooienpreventie uit te voeren (o.a. door middel van een pipet, halsband of tablet). Indien uw huisdier last heeft van vlooien, vergeet dan ook uw andere huisdieren te behandelen tegen vlooien en de omgeving te behandelen. Gezien vlooien de lintworm kunnen overdragen is het daarnaast belangrijk om uw huisdier te ontwormen.

Op onze praktijk hebben wij een uitgebreid assortiment aan vlooienbestrijding en tevens producten om de omgeving te behandelen.

Terug naar Mijn huisdier